Video
Video

Doživljajsko igrišče

TOLE je doživljajsko igrišče!!! To je TO… Otroci potrebujejo možnost tvegati, potrebujejo možnost izpostaviti se nevarnosti, prepoznavati svoje sposobnosti in svoje meje. To jim daje znanje o sebi. To jim daje moč, ki je tako zelo potrebna v življenju – moč, da lahko zaupajo VASE. Moč, da se odločajo na podlagi notranjih občutkov ne zunanjih pritiskov ali provokacij. Orodje v roke, material na voljo, svobodo v jadra domišljije!!! In predvsem: ključavnico na vrednotenje in pripravo stvari po odraslo… Poanta nekega takega igrišča NI, da jih naredimo odrasli za otroke…postavimo lične hiške in lepo zavarovane mostičke, urejene in pospravljene kotičke, igrala katerim namen določijo odrasli možgani…po možnosti eno ali dve funkciji na igralo in če ga otroci uporabljajo “narobe” je že cel problem.Otroke postavljamo v kontrolirana okolja, v sedeč položaj, jim kupujemo pametne igrače in jim diktiramo kaj naj počnejo. In otrokom se utrga… Ja kaj pa drugega? Saj njihova telesa in možgani evolucijsko NISO ustvarjeni za kaj takega!!! Niso OTROCI problem, naša DRUŽBA s svojim omejevanjem je. Se spomnite svojega otroštva, celodnevnega norenja po dvorišču, hišk v gozdu, skrivnih jas in sedenja v rogovilah košatih dreves??? Nič ni imelo večje vrednosti kot stvari, ki smo jih naredili sami. S skrivljenimi žeblji pokradenimi iz drvarnic in starimi gnilimi dilami. JA, a lahko to možnost damo tudi našim otrokom?? Gozdni gusarji so NAJBOLJ ponosni na svojo HIŠKO 🙂 Če bi jo kdo videl, bi morda rekel da to ni hiška, ampak za NJIH JE!!! Restavracija, pribežališče, skrivališče in še kaj in pomembna je zato, ker so jo naredili sami. 2 – 6 letniki… Dile so postrani, okna so kriva, streha se vsake toliko poruši, pa jo s takim veseljem popravijo!!! In se učijo. In se veselijo. In se mahnejo s kladivom, pa delajo naprej… Razen za nekaj obližev v treh letih nismo imeli nobene nesreče. Cel Gusarski tabor je eno veliko doživljajsko igrišče. Če vprašate naše GUSARJE so naše najvrednejše stvari ( poleg orodja seveda ) visoka drevesa za plezanje, gugalnica s palete, avtomobilske gume, ležalnik brez prevleke, cevi, feltne, kosi lesa od najmanjših desk do kosov tramov, vrvi, veliki koluti od žic, stare vponke, staro kolo,…itd… Saj si predstavljate… naključnemu (odraslemu) opazovalcu se morda zdi kot smetišče, za otroke pa je KUP MOŽNOSTI.

Pogovor in odlomki iz filma THE LAND ( odlomek se začne pri 5 minuti ) : 

 

What is worldschooling?

Since we opened our forest camp doors to all worldschoolers traveling through Slovenia and since we count ourselves to be one, we might as well explain what worldschooling is. I have chosen an wonderfully written article by Alyson Long from World Travel Family and a you tube video of amazing mum & son travelling combo. Enjoy: 

Alyson Long : Have you heard about worldschooling ( AKA world schooling) ? All the cool parents are doing it, it’s the latest buzz word in alternative education. It’s taking your kids on holiday to learn about other countries, right? There’s a lot more to it than that, it’s a lifestyle and a whole-life commitment. It’s not something you do on weekends or school holidays, you do it all day, every day. Worldschooling is a lifestyle choice, a wonderful one, but one you can try for a short time. Try it and you may never go back. Want to find out more? Read more here.  

Ted talk by worldschoolers Lainie Liberti and Miro Siegel :

 

 

 

 

Film “Being and becoming”

Po 17. februarju si pri nas lahko izposodite DVD filma Being and Becoming. Izposoja zaenkrat mogoča za tri dni, za Ljubljansko in Kranjsko regijo, prispevek za uporabnino 2 eur. Rezervacije sprejemamo na naravenotrok@gmail.com

Film raziskuje koncept ne-šolanja otrok. Možnost tega, da jim pustimo svobodo in jim zaupamo, da se bodo sami odločili kaj in kako se želijo učiti ter tako odkrili kaj  je tisto kar v življenju resnično želijo početi. 

 

V petek 17. februarja ob 18.00 uri bomo film predvajali v vrtcu Volkec, na Kajuhovi 12 v Ljubljani. 

Prispevek za ogled filma je 5 eur oz 8 eur za par. Zbrani denar gre v sklad za plačilo gusarske ladje na kolesih.  ( prikolica po domače, ki stoji v gusarskem taboru in za katero so denar založili starši :)) 

Zaradi omejenega prostora obvezne prijave na naravenotrok@gmail.com

http://www.naravenotrok.si/event/ogled-filma-becoming/