GUSARSKA AKCIJA ZA PLANET
GUSARSKA AKCIJA ZA PLANET

GUSARSKA AKCIJA ZA PLANET

BREZ PLASTIKE BO LEPŠI SVET, GUSARSKA AKCIJA ZA PLANET!!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gozdni Gusarji smo se odločili, da bomo eno akcijo naredili 🙂
Veliko se pogovarjamo o okolju, o varovanju okolja, o plastiki in smeteh s katerimi uničujemo naš svet. Ker ni res, da ne moremo nič spremeniti zato ker smo majhni… Ker čeprav smo majhni imamo GLAS! Imamo VOLJO! In imamo NAČRT! Potrebujemo pa VAS!!! Otroke in velike ljudi, posameznike, družine, vrtce, šole, organizacije,…. Pomagajte zmanjšati količino odpadne plastike, razmišljajte z nami o možnih rešitvah, naredite z nami prvi korak!!! Izločite iz svojega življenja EN plastični predmet! EN!!!! Gusarji imamo veliko predlogov. Lahko je to slamica, lahko balon, lahko plastični pribor za enkratno uporabo, krožnički, vrečke, kinderjajčka, …. Mi smo v taboru iz lesa naredili našo gospodično SMETKO. V naslednjih tednih bo čuvala vso odpadno plastiko, ki jo Gusarji pridelamo v taboru. Mi bomo medtem RAZMIŠLJALI in se POGOVARJALI kaj vse bi še lahko naredili in česa se bomo iz naših življenj znebili. O vsem vas bomo sproti obveščali. Vabljeni, da se pridružite naši akciji!!!! Čakamo vaše ideje, načrte in fotke v komentarjih.

Pridružite se našemu dogodku na fb. 

ČAS JE ZA AKCIJO!!!!
Gozdni Gusarji

10. maj 2017 : JAVLJANJE IZ TABORA 

DIDI: ” Sredi Tihega ocena  leži otok, ki je velik kot srednja Evropa. Pravijo mu otok plastične spirale.
Plastika nas spremlja skoraj na vsakem koraku. Plastenke vode, igrače, plenice, zobne ščetke,… so postali del našega vsakdanjika. Pa se kdaj vprašamo kam gre vseh teh skoraj 300 milijonov ton plastika, ki jo porabimo v enem samem letu,če vemo, da celih 450 let potrebuje plastenka vode, da razpade na mikrodelce, prav tako plenice. Še manj prijazne okolju in živalim pa so ribiške vrvice, ki potrebujejo kar 600 let. Kdo pravzaprav plača pravo ceno naše razvade? 80% odpadkov v morju sestavlja plastika, ki jo živali velikokrat zamenjajo za hrano, kar je za večino živali usodno. Neprebavljive kose težko izločijo, zaradi česar stradajo pri polnem želodcu, se zadušijo ali pa dobijo notranje poškodbe, np prerezana želodčna stena. Plastika je pogubna za okolje, morja, živalstvo kot človeštvo in zato je skrajni čas, da naredimo nekaj glede tega, še posebej, ker lahko in smo odgovorni za prihodnost tako naših otrok kot ostalih prebivalcev planeta. ” 

Z Gozdnimi Gusarji smo si na spletu pogledali nekaj filmčkov, da so si otroci predstavljali o čem govorimo.

Ob ogledu naslednjega videa, pa je padla ideja, da naredimo gospodično Smetko iz lesa. In opazujemo, koliko plastike se bo nabralo na njej v enem mesecu. Sproti se bomo pogovarjali in iskali rešitve za zmanjšanje uporabe le te. Poskusili bomo vsi izključiti vsaj en plastični izdelek iz našega življenja ali zanj poiskati zamenjavo. Ker več glavic več ve, upamo da se nam pridružite pri projektu in nam sporočite, kako boste VI prispevali, da se otok plastike sredi Tihega oceana ne poveča.

Ostanite z nami prek FB DOGODKA ali FB STRANI, sodelujte s predlogi, idejami, fotkami ali povejte, kakšen plastičen predmet iz življenja lahko izločite VI! 🙂 

Eno gusarsko otroško sporočilo prebivalcem Zemlje za zaključek tega dne:  

Svet boste uničili to pa ni v redu, ker svet je lep. Svet je lep, ne se na njemu nesramno obnašat. Če mate radi morje ne mečite not plastike, če mate radi želve ne mečite v morje plastike ker jih ubije. Narava raste in je zadovoljna, če niste do nje nesramni. Če želimo imeti lepši svet se moramo vsi malo potruditi!!! In da veste, živali so bile pred nami tu in so one začetnice sveta in ni prav da smo ljudje prišli in jim vse pokvarili. ( Zoja, 5 let )